Muovin kierrätys on työllistänyt Keskinen Recycling Oy:tä enenevissä määrin jo viime vuosikymmenen puolelta, ja kasvusuunta on ilmeinen, sillä muovin kierrätyksessä on monia etuja. Paitsi ympäristönäkökulmasta, myös taloudellisesti katsottuna ylijäämämuovien muuttaminen takaisin hyödynnettävään muotoon on järkevä ratkaisu. Tärkeä osa tätä prosessia on muovin repiminen, ja useiden kokeilujen jälkeen KesRecillä huomattiin, että on vain yksi toimiva ratkaisu.
Kuortaneella ollaan odottavissa tunnelmissa, sillä kalenteriin on merkitty huhtikuun lopulle tärkeä maanantaipäivä: hetkenä minä hyvänsä pihaan pitäisi lipua lavetin päällä uusi tela-alustainen TANA Shark 440DTeco -repijä. Uuden koneen edeltäjä, C-mallin Shark 440 on lähtenyt pihalta vaihtoon kahden vuoden iässä ja noin 1200 tuntia mittarissa, joten uudelle koneelle on nyt tilaa ja tilausta muovikentällä. Saapuvaa lavettia odotellessa ehdimmekin kysellä KesRecin toimitusjohtaja Teemu Keskiseltä hieman taustoja toiminnasta. Mistä kaikki alkoi, missä ollaan nyt, ja ennen kaikkea: miten Tana liittyy tähän kuvioon?
”Toiminta alkoi vuonna 2016 pienimuotoisena ideana turvemuovien käsittelystä”, Teemu kertoo. ”Opeteltiin tätä hommaa niin sanotusti kantapään kautta ja haalittiin monenlaista materiaalia. Kokeiltiin, mikä on järkevää ja mikä ei”, hän nauraa. Aluksi muovia pienennettiin myös varsin pienen volyymin kalustolla. ”Ihan moottorisahasta lähtien on kokeiltu melkein kaikkea, ja määrien kasvaessa on kokeiltu myös kaikkia repijämerkkejä, joita markkinoilta löytyy”, Keskinen muistelee. ”Kun otimme TANA Sharkin vuokralle, selvisi, että se on ainoa kone millä menee kaikki meillä käsiteltävä muovi läpi. Siinä on ainoana kiinteät vastaterät ja seulat sekä riittävän iso roottori”, Keskinen linjaa. Kiitosta saa myös hidas kierros nopeus.
Muovi ei ole helppo laji
Erilaisia muoveja on tietenkin maailmassa käsittämätön määrä, mutta kierrätettävästä muovista puhuttaessa täällä Kuortaneella tarkoitetaan enimmäkseen muoviteollisuuden ylijäämästä ja rakennusteollisuudesta tulevia laatuja, kuten muoviputkia, -säiliöitä, -levyjä, -kalvoja ja peitemuoveja. Materiaalina näissä ovat PP-, LDPE-, LLDPE-, ja HDPE. Revitystä massasta valmistetaan Kuortaneen toimipisteen tiloissa uudelleenkäytettävää granulaattia muoviteollisuudelle. Lisäksi valmistetaan erikoistuotteita kaivosteollisuuden tarpeisiin.
Koska murskattavat muovituotteet on alun perin tarkoitettu kestämään käyttöä, ei ole ihme, että revittävät kappaleet ovat usein joko paksuja, sitkeitä, pitkiä, tilavuudeltaan kookkaita tai erilaisia yhdistelmiä näistä ominaisuuksia. Kentällä voi olla revittävänä mitä erilaisimpia muovituotetta aina ohuista putkista monen kuutiometrin uima-altaisiin. Toisin sanoen mielikuva siitä, että ”vain muovia” repivä kone pääsisi jotenkin helpolla, on kaukana totuudesta.
”Isot putket ovat yleensä kaikkein haasteellisimpia murskattavia kappaleita, mutta Tanalla nekin on saatu menemään”, kertoo tuotantojohtaja Jarno Myllymäki KesReciltä. ”Vuokralla ollut TANA vakuutti siinä määrin, että teimme kaupat uudesta Sharkista vuonna 2019”, Teemu Keskinen kertoo. Nyt reilut pari vuotta myöhemmin on tullut kuitenkin koneen vaihdon aika. Edellisen koneen mittariin on kertynyt maltilliset 1200 tuntia. Pienet tunnit eivät välttämättä kerro aina koneen käyttöasteesta, sillä KesRec tekee myös erittäin haastavia muovinrepimisurakoita asiakaskohteilla, ja jotkin erikoisemmassa käytössä olleet muovimateriaalit vaativat koneelta enemmän. Näin ollen vaihtokin on tullut ajankohtaiseksi jo varsin pian, kertoen jotain kohteiden haastavuudesta.
Suoraan töihin
Ja sitten portilta kääntyykin jo pihaan lavettiyhdistelmän keula. Sen suuremmitta seremonioitta käydään kuorman purkuun, ja uusi kone ajetaan katkotulta lavetilta alas kentälle. Paikalle saapuvat myös Tana Rentalin asiakkuuspäällikkö Reijo Pirkola sekä huoltomies Timo Salmela. Uuden koneen perusasiat ovat samalla mallilla edellisen C-sarjan koneen kanssa, mutta toki uudistuksiakin on tullut. Runkorakennetta esimerkiksi on korotettu siten, että roottorin ja kuljettimen väliin on saatu 200 millimetriä lisää tilaa suuremmilla volyymeilla tapahtuvalle murskaukselle. Syöttösuppilon pääty ja reunat ovat myös korotettua mallia.
Parhaiten uusi repijä pääsee tietenkin oikeuksiinsa käytössä, joten ei muuta kuin sopiva seulaverkko sisään ja talutetaan kone työhönsä. Jarno Myllymäki ajaa kauko-ohjaimesta Sharkin asemiin, tilaa työkierroksia peliin ja kiipeää Liebherr-materiaalinkäsittelykoneeseen. Koura alkaa kahmimaan suppiloon sekalaista muovisalaattia, ja remmin päästä putoilee pian tuoretta muovisilppua.
Syöttö saa jatkua keskeytyksettä, sillä Shark tekee työtä käskettyä varsin nälkäisen oloisena. Sujuvaan työhön näyttää vaikuttavan uusi älykäs roottorin ohjaus, joka tiukan paikan tullen nostaa painetta peruuttelun sijaan. Äänestä päätellen peruuttelua ei juurikaan tarvita, vaikka paineputkispagetin joukkoon tarjotaan mukaan jopa 50 millimetrin seinämällä olevaa massiiviputkea.
”Hyvin se näyttää vetävän”, tuumii Myllymäki ensimmäisen käyttökerran päätteeksi. ”Tavaraa ei myöskään tule juurikaan kuljettimen alle, ja hiljaisempikin kone on. Materiaalikoneen ohjaamoon ei kuulu juuri mitään ääntä”, hän summailee ensikokemuksiaan. TANA ProTrack® -raportin mukaan nyt ajetun ensikäyttörupeaman tuotos oli vakuuttavat 22 tonnia revittyä muovia tunnissa, keskiarvon liikkuessa siellä 16 tonnin tuntumassa. Jätetään siis kone tekemään työtään Kuortaneelle, sillä tekemistä näyttäisi riittävän.