Vuonna 2020 Tana ja jätealan yritys Ragn-Sells aloittivat yhteistyön yhdessä Viron suurimmista ympäristöhankkeista. Ragn-Sells on ruotsalainen perheyritys, joka on toiminut Virossa 30 vuotta. Intensiivisen projektin tarkoituksena oli palauttaa alueen luonnollinen ympäristö entiselleen ja siivota vanhat renkaat sieltä pois.

”Hankkeen kuului käsitellä 14 000 tonnia vanhoja renkaita, jotka sijaitsevat Tarton lähellä ja jotka olivat sinne dumpattu vuosien saatossa. Ne jäivät ympäristöön erään renkaiden valmistajan lopetettua toimintansa”, Rainer Pesti, Ragn-Sellsin markkinointi- ja viestintäjohtajan, toteaa.

Projektin olosuhteet olivat varsin äärimmäiset: renkaita oli kertynyt alueelle valtavasti ja ne olivat sekaisin rakennusjätteen kanssa. Normaalistikin renkaita on vaikea kierrättää ja käsitellä uusiokäyttöä varten, koska ne koostuvat monesta erilaisesta materiaalista. Renkaissa on kumia, sisällä on tekstiiliä sekä myös metallia. Projektissa revityt renkaat lähetetään edelleen käsiteltäväksi.

Vahva tekninen tuki avainasemassa

”Haluaisin nostaa esille Tanan vahvuuden tarjota tukea nopeasti kaikissa tilanteissa. Niin tehtaan kuin myös Viron edustajan tarjoama tuki”, sanoo Pesti.

Kestävien TANA-koneiden lisäksi Tanan vahva tekninen tuki oli suuressa roolissa hyvin intensiivisessä projektissa. On elintärkeää, etteivät koneet jää seisomaan ja tarvittavat osat ovat nopeasti saatavilla.

”Tämän tyyppinen murskauskone tekniikka on erittäin kestävää, mutta koska laitteisto kuormittuu paljon, on aina olemassa uhka, että esimerkiksi terät kuluvat tai jokin akseli katkeaa”, Pesti jatkaa.